Видове корпоративната култура

След настъпването на криза, правилата на играта се промениха за пореден път, времената на блясък, бяха изместени от това да се вземе решение, кои служителите да останат и кои да напуснат. Вече имаме нови правила и те са свързани с корпоративната култура.

 

Според Пени Лейн, корпоративната култура е „Идеологията на компанията, мисията, стратегията и целите. Това е начина по който мениджърите взимат решенията“

 

Според Джефри Зоненфел има четири типа корпоративната култура – бейзболен тим, академична, клубна и защитна

 

Бейзболен тим, това е корпоративната култура, в която служителите са лоялни, които имат тенденция да дават добри предложения само заради обичта си към отбора.Решенията се взимат бързо във диагонална йерархията, структурата е подходяща за бързо развиващи се пазари като рекламния и медия пазарите, IT сектора и др.

 

Академична корпоративната култура, цели да наема новаци директно след като са завършили обучението си. Предимствата, че тези служители ще имат желание за развитие, ентусиазъм и възможност да бъдат обучавани в специалността си. Това е корпоративната култура на големите, старите и стабилни компании, възхода в йерархията е бавен, но поне е гарантиран.

 

Защитна корпоративната култура, просто е създадена да помогне на компанията да оцелее в криза. Това става по време на преструктуриране, уволнения и дори за увеличение на мотивацията на служителите.

 

Клубна корпоративната култура е подходяща за малки и средно големи компании. В тази корпоративната култура е приветствана работата в екип и лоялността.

Етикети:, , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>