Всички успели бизнеси започват с провал

Успеха в бизнеса е временен, но провалите са навсякъде, това са думите на икономиста Тим Харфорд, в своята книга „Адаптирай или защо всеки успех почва с провал“.  Автора описва как във всяка индустрия успехите биват предхождани от провали и банкрути.

Всички успели бизнеси започват с провал

Йоханес Гутенберг е човекът, който измисля печатницата на книги, започва с банкрут. През 1455 той отпечатва Гутенбергската Библия, неговото изобретени променя света за винаги, но въпреки това той загубва инвестираните пари за  създаването на печатницата. Центъра на печетарската индустрия вече е Венеция, където през 1469, където се базират 12 печетарси компании – след три години 9 от тях вече са фалирали.

 

Същото може да каже м и за авто индустрията. В зората на автомобилостроенето е имало около 2000 компании, само 1% от тях оцеляват.

 

Дотком балона беше съпроводен от много нови компании, но само шепа от тях са в бизнеса сега.

 

Когато транзисторите заменят вакуумните проводници, до тогава това е било важна компонента, това води до фалити в тази индустрия, защото са провалят да се адаптират към промените.

 

IBM създава прототипа на съвременните компютри, но компанията прави грешка като дава друга компания да създаде софтуера (Microsoft). IBM напуска компютърния бизнес през 2005 като продава звеното си на китайска компания.

 

От друга страна Microsoft, загубва битка с Google за търсещите машини.

 

Не може да не споменем и така важния сегмент от финансовия сектор – микро кредита.

 

Мохамед Янус, след успешна магистратура в САЩ, Янус се прибира в родния Бангладеш, мотива ми за връщане е, че иска да направи нещо за страната си. Когато се прибира, той забелязва нещо интересно, през зимата хората не засаждат нищо, защото нямат пари за поливни системи. Янус събира местните собственици на земи и ги оферира със следната схема- те ще дадат земята си, на работници, а Янус ще заплаща за семена, торове и гориво за поливните помни и накрая ще делят на три. Този проект е бил решаващ за Янус, но въпреки, че добивите били добри фермерите не спазили обещанието си, така Янус загубил значителна сума за времето си от 600 долара.

 

Въпреки провала, той не се отказва и забелязва друго нещо, фермерите заемали пари от местните бирници за да купят материали и за тази си услуга те плащали огромната лихва от 10% на ден. С такава лихва 1 цент инвестиран след 1 година е щял да бъде цяло състояние.

 

Янус започва да помага на фермерите. Първо 42 семейства са получили заем за по малко от 1 долар. Инвестицията в този проект е била много по малко от предишния с поливните системи. С това си решение той полага основните на Grameen Bank, която днес има над 22, 000 служители.

 

Изводът е – не позволявайте на провала(банкрута) да ви обезкуражи – успеха идва по метода на пробата и грешката.

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>