Въведение във вълновата теория на Елиът

Вълновата теория е създадена от Ралф Елиът през 1930, след като открива, че фондовият пазар има дадено поведени, въпреки, че се считал за хаотичен.

 

Елиът е използвал данните на Dow Jones Industrial Average за разработване на теорията си.

 

Елиът заключва, че движението на фондовия пазар може да бъде предсказано като се наблюдава и се идентифицира определени повтарящи се модели. Елиът открил, че тези пазарни модели са следствие на реакцията на инвеститорите. Елиът е бил вдъхновен от теорията на Dow и от факта, че всеки модел в теорията има повтарящ се характер.

 

Елиът установил, че без значение какво е ценовото движение, масовата психология на пазара винаги следва в даден повтарящ се модел. Тези повтарящи модели, Елиът ги компилира във вълнова теория.

 

Вълновата теория се базира на колекция от сложни техники – около 60% от тези техни са прости и лесни за използване. Останала част е трудна да се идентифицира, особено от новаци. В следващите уроци, ние ще застъпим тези 60%.

 

Фрактали

Разбиране на фрактали, ще помогне за по лесно анализиране на пазара.

Фракталите са структури, които могат да се разделят на части – всяка част, ако разделим на по-малки то те ще са като голямата. Тази концепция е важна, защото всяка вълна, може се разбие на под вълни.

 

 

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>