Въведение във фундаменталният анализ?

Фундаменталният анализ се счита за крайъгълният камък в инвестирането, мнозина биха казали, че ти не инвестираш, ако не използваш фундаменталния анализ. Този анализ за разлика от техническият е всеобхватен и трудно бихме казали от къде започва, но за да се практикува се изискват доста знания. Като цяло бихме казали, че фундаменталния анализ се използва за намиране на инвестиционни възможности като се анализират икономически, финансовите, политически и социалните фактори, които въздействат над търсенето и предлагането.

 

Голямата част от фундаменталният анализ е свързан с правилното разбиране и анализиране на финансовите отчети – дали ще са на дадена компания, индустрия или сектор или на цяла икономика. В тази статия, ще се спрем на финансовите отчети на компания. Този метод се знае още като количествен анализ, това включва анализиране на приходите и разходите, активите и пасивите, паричните потоци, както и всички други финансови аспекти на компанията. Фундаменталните анализатори се фокусират над тази информация, за да определят финансовото здраве и перспективите за растеж, като се стремят да прогнозират бъдещото представяне на компанията. Ще обърнем голяма част от обучението ни именно в отчета на приходи и разходи, баланса и отчета на паричните потоци.

 

Разбира се количественият модел е много повече от пресмятане на цифри, когато става дума за анализиране на компания. Точно силата на този анализ модел е зад цифрите и числата – разбивката на нематариалните неща, които правят компанията това което е. Разбира се това е сложната част на модела.

 

Като цяло бихме казали, че се търсят компании със силни фундаменти. Силен фундамент има тази компания, която има активи, които генерират приходи(в повечето случаи това са конкурентните предимства пред останалите) и активи, които запазват и увеличава стойността си. Целта е да намерят пазарно подценени компании със силен фундамент.

 

За да се избере дадена компания, е задължително да се анализира и индустрията, в която оперира и икономиката на дадената държава. Това се трите важни компоненти, които създават top-down метода за оценка. Всеки фундаментален анализатор първо гледа фундамента на икономиката – това е икономическата дейност (БВП), нивото на безработица, стабилността на валутата, лихвените нива, търговските отношения и още други фактори така се цели да се намерят икономиките със силен фундамент. Вероятността за печеливша възвращаемост е голяма при икономика с добри фундаменти от колкото с лоши. След като сме избрали икономиката, следващата стъпка е анализ на индустрията, независимо от икономическата конюнктура не всяка индустрия има силни фундаменти, най-просто при анализ на жизнения цикъл на индустрията ние никога няма да инвестираме в залязваща индустрия за сметка на новоразвиваща се с големи перспективи. Как бихме определи фундамента на индустрията? Трябва да можем да анализираме финансите на компаниите и търсенето и предлагането, защото индустрията е проекцията на компаниите от даден бранш.

 

Не случайно се счита фундаменталния анализ за крайъгълен камък в инвестирането, защото дава голяма възможност на тези, които са му се отдали и този подход дава така търсената и важна количествена аргументация за взимане на инвестиционно решение.

Етикети:, , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>