Възвращаемост на активите

Този коефициент показва колко рентабилна е една компания измерено чрез нейните активи. Възвращаемостта на активите (ROA) показва как мениджмънта управлява общите активи с цел правене на печалба. Колкото по-висока е възвращаемостта, толкова по ефективен е мениджмънта в оползотворяване на активите.   Възвращаемост на активите е коефициент, който се изчислява като се разделя нетната печалба на общите активи.

 

При анализ трябва се вземат на предвид и кои активи ще се анализират капиталовите или не капиталовите. Компании с висока капиталова интензивност ще имат по-малки коефициенти спрямо например технологични компании, където основно активите са в интелектуална собственост. Това, че една компания има по-голям коефициент спрямо друга, не е фактор за надмощие на едната спрямо другата.

 

Когато се анализира този коефициент, то той трябва се съпостави с миналите периоди. Ако има спад на коефициенти то мениджмънта не се справя добре, а ако има растеж то това е чудесна инвестиция.

 

Всеки инвеститор би търсил възвращаемост не по малка от 5%. Разбира се има и изключения – в банковият сектор този процент спада до 1,5%

 

Етикети:, , , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>