Възвращаемост на капитала

Този коефициент пресмята рентабилността на компания като сравнява нетната печалба към акционерният капитал/счетоводният капитал. Възвращаемост на капитала показва колко ще спечелят акционерите, ако инвестират в компанията. Колкото по-висок е процента, толкова по-ефективен е мениджмънта в оползотворяването на капиталовата база.

 

Този коефициент е широко използван от инвеститорите. Коефициента е важно мерило в определяне на финансовото представяне и генерирането на печалба. Коефициента показва колко ефективна е инвестицията. Възвращаемост от 15-20% е изключително добра и показва качество в инвестиция.

 

Като минус на този коефициент е, че не отчита капиталовата структура. Ако дадена компания заеми големи количества дълг печалбата, която реализира може да е равна на компания, която няма дълг. Поуката е, че няма как да приемете възвращаемостта на капитала като чиста момента. Висока или ниска възвращаемост трябва да се анализира в контекста на капиталовата структура – взаимоотношението на дълг и капитал.

 

Етикети:, , , , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>