Вълновият принцип на Елиът

Вълновият принцип на Елиът е съставен от психология или стадна психология, движение между оптимизма и песимизма. Тези настроения водят са видими в теорията на Елиът.

 

Вълновият принцип на Елиът се базира на факта, че цената обикновено се движи в 5 вълни в една посока, последвани от 3 корегиращи вълни. Във възходящ тренд тези 5 ще са по поска на тренда, а трите ще са надолу. Обратното е и за низходящи трендове.

 

Целият вълнови принцип на Елиът може да бъде разбит на две части:

 

  • Импулсивен модел
  • Корективен модел

 

Това е главният модел 5-3:

 

5-3-wave

 

В този урок ние ще се спрем на импулсивният модел

 

5wave 5 вълни импулс

 

Импулсивният модел е съставен от пет вълни – 1, 3 и 5 са импулсивни 2 и 4 са корегиращи. Веднъж, когато имаме на лице целият  импулсивен модел, то след него следва корекрция.

Всяка импулсна вълна винаги е последвана от коректива вълна.

 

Сега ще обясним какво има зад 5-те вълни, от перспективата на фондовият пазар.

 

Вълна 1

Пазара прави движение на горе, това обикновено е следствие на малка част от инвеститорите решили, че момента е перфектен за покупка.

 

Вълна 2

В този момент, голяма част от инвеститорите прибират печалбите си. Това води до спад на цената, но цената не пропада под предишното дъно.

 

Вълна 3

Това обикновено е най-дългата и най-силната вълна. Това е така, защото акцията е привлечал вниманието на голяма част от пазарните играчи. Повече хора искат да купят даденият актив и това закономерно води повишение на цената високо. Тази вълна често минава върха на Вълна 1

 

Вълна 4

Отново пазарните играчи прибират печалбите си след като цената се е качила високо, това води до слабост на възходящото движение и цената пада, но като цяло купувачите са по-вече от продавачите и затова спада не е толкова голям.

 

Вълна 5

Това е момента, когато голяма част от пазарните играчи са купили и на пазара има еуфория спрямо акцията. Пазарните играчи започват да стават маниакални на тема покупки. Това е момента, когато акцията е най-надценена и умните инвеститори затварят позициите си или отварят къси продажби, защото знаят, че след това следва ABC корекция.

 

 

 

Етикети:, , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>