Глупави инвестиционни решения

Винаги е добре поспрете за моменти и да анализирате какво е станало в миналото и какво да очаквате за  бъдещето. Опитвайки се прогнозирате какво ще стане в краткосрочен план може да доведе до сериозни финанси загуби, ако объркате прогнозата. В тази статия ще опишем едни от най-глупавите инвестиционни решения, правени от инвеститорите:

 

1. Проблеми с волатилността

 

След началото на финансовата криза волатилността на пазара се увеличили и това увеличи интереса на определени инвестиционни кръгове. Няколко фонда бяха създаде да следват VIX индекса, това даде възможност на инвеститорите да търгуват волатилността.

 

Проблема тук, както и при всички други краткосрочни стратегии е способността да се предвиди пазара и докато търговията на волатилност е сигурна за големите инвеститори, то това е възможно най-глупавото нещо за индивидуалния инвеститори – в повечето случаи ще доведе до фалит.

 

2 . Купуване на облигации

 

Лихвите нива в САЩ са на рекордно ниски нива, спрямо това което са били преди, днес нивата са почти нулеви – американските ДЦК са между 2-3% и това на пръв поглед може да е добра инвестиция, но при промяна на лихвените нива може да доведе до сериозни загуби.

 

3. Спекулиране на валутния пазар в краткосрочен план

 

Както писахме за проблема с волатилносста, да се опитвате да спекулирате движението на валутните двойки в краткосрочен план, пак води до голям риск и си си е направо хазарт. Проблема тук става още по-голям защото повечето брокери разрешава маржин сделки, при маржин сделки само една грешна позиция в краткосрочен план може да изтрие голяма част от капитала ви.

 

4. Инвестиране в социалните мрежи

 

Социалните медии са считат за доста модерни днес, след като се случиха много големи IPO-та , това доведе до голяма мания в сектор, който е с много кратка история и недоказал се бизнес модел.

 

Много компании навлизат в категорията социална мрежа, успяха да натрупат такава капитализация равна на някой доказали се компании, които са изпитали доста кризи. Разбира се възможно  е тези социални компании да генерират растеж през години, но основния проблем е, че тази мания прилича на дот.ком балано от 2000 година.

Етикети:, , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>