Добри и лоши начини за събиране на капитал

Добрата идея е нещо много важно при започването на бизнес, но още по-важното правилното прилагане на идеята, и в двата случая без наличието на капитал, вие не можете да направите каквото и да е.

 

В бизнеса не е само до намирането и намирането на по-добър капитал, за да се финансирате. Вашите идеи, може да са брилянтни и компанията да изглежда много обещаваща, но лошата капиталова структура може да ви унищожи, така мисли президента на InterFinance Corpм  Дилеп Рао.

 

Рао дава пример, за инвеститор, който купува контролен пакет, поема контрол и изхвърля предприемачите. За този трансфер на контрол, те полочват 100 000 долара, след няколко години инвеститора продава компанията за повече от 100 милиона долара. Така случаи, стават по-често от колкото си мислите. На другия полюс са, компании които стартират, но поради естеството на бизнеса си имат нужда от много заемни средства и една погрешна стъпка би ги банкрутирало.Поуката е следната – първоначалният капитал е много важен, използвайте го по най-ефективният начин.

 

Рао дава друг пример от края на 90-те, фирма за рециклиране получава патент за нова технология за рециклиране. Компанията се нужда от около 3 милиона долара за ново оборудване и сгради. Как компанията да реши проблема с нуждата за нов капитал? Борда на директорите решава да продаде акции, през 90-те компаниите за рециклиране не бяха толкова модерни – тогава беше времето на дот.ком компаниите. Така че борда решава да заложи на ангелско финансиране – борда на директорите и техните семейства ще отпуснат нужните финансите за да съберат капитала.

 

Капитала за финансиране е бил комбинация от нови акции и от това, което са събрали по между си директорите. След като започнали, компанията почнала да се разширява и отново имали нужда от свежи пари, този път проучили и видели, че държавата има програми за насърчаване на нови продукти.

 

В крайна сметка, компанията е комбинирала над 10 източника на капитал, за да може да се финансира през годините. Като резултат на това, сега компания има мултимилиони приходи и голям брой клиентска база. През следващите няколко години директорите, очакват да продадат компанията на стратегически инвеститор или да я направят публична и така да реализират огромни печалби.

 

Финансирането на малък бизнес не е толкова трудно, но е трудно да се намери правилната комбинация от източници. Можете да се учудите колко може една компания да спести, ако е водена от правилните директори, който лично допринасят за успеха на компанията.

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>