ЕЦБ е готова да увеличи стимулирането!

Европейската централна банка, е на път да увеличи изкупуването на активи с цел да увеличи банковото кредитирани в  реалния сектор. Според германия вестник Die Welt така ЕЦБ би успокоила значително финансовите системи в страни, които са най-силно засегнати от кризата.

 

Основните опасения на централната банка са, че търговските банки са притеснени да поемат допълнително риск и затова са спрели кредитирането на малките и средните бизнеси. Основния лихвен процент, вече няма не дава същия стимул на банките и следователно ЕЦБ търси допълнителен начин да отключи кредитирането особено в периферните икономики.

 

Решението на, което е спряла централна банка е стимулиране като се изкупуват ценни книги, обезпечени с активи или така наречените asset-backed securities, това би имало положителен ефект от една страна банките ще трансферират кредитния риск на трета страна в лицето на банката. Такава продажба на активи има и още един ефект – подобрява капиталовата адекватност на банките. В отговор на регулациите банките трябва до няколко години да успят да вдигната ликвидността си и да подобрят капиталовата си адекватност.

 

Спрямо информацията на германският вестни Die Welt, голяма част от Управителния съвет на финансовата институция е положително настроена  и одобряват покупките на ABS.

 

Освен това институцията търси начин да стимулира търговията на ABS книжа, банката обмисля как да се включи като купувач на активите с цел стимулиране и увеличението на доверието към тях. Препятствие за такъв развой би бил Управителния съвет на банката и то в лицето на Бундесбанк.

 

ЕЦБ сериозно работи за създаването на начин, по които по лесно да се отпускат кредити за малките и средните предприятията.

 

„Склонни сме да разгледаме всяка възможност в рамките на нашия мандат и това е свързано с начина, по който може да бъде съживен пазарът в Европа на ценни книжа, обезпечени с активи, особено обезпечени със заеми за малкия и средния бизнес“, каза Асмусен пред комисия на Европейския парламент..

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>