Задава се нов кредитен шок – Китайският кредитен балон

Консолидирания дълг на Китай спрямо БВП е 240% – вече е очевидно, че е извън контрол.

Колкото по-вече се подхранва с кредити Китайската икономиката, толкова по нестабилна става. Отговорът на този кредитен шок е да се сваля още повече основният лихвен процент, това вкарва между чука и наковалнята Китайската Централна Банка от едната страна е перспективата за стагнация, а от другата инфлация.

Въпреки, че Китай има няколко опции за маневриране, тя направи точно обратното – засили създаването на кредит с още по-големи темпове. Китайските власти обявиха, че през месец Април паричният агрегат М2 се е увеличил с 15,7% спрямо Март тази година и с 16,1% спрямо година по-рано – това е най-бързото създаване на пари от две години на сам. Разбира се може Централната Банка на Китай да не създава пари от нищото, но със сигурност Търговските Банки го правят. Времето на Китайската е преброено.

 

Задава се нов кредитен шок – Китайският кредитен балон

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>