Защо Испания и Италия са същите както Кипър, Словения и Гърция?

Разделението на страните в ЕС е очевадно, но делението е се увеличава и има ясна тенденция между севера и юга.

 

Тъжната историята е, че рецесията/депресията натиснаха Испанският и Италианският БВП на глава от населението под средният на Европейският съюз в покупателен плана – както Кипър, Словения и Гърция. Ирландският БВВ е 23% над средното, докато производството на глава от населението в Гърция и Португалия е 25% под средното.

 

Не е и изненада, че ние сме на последно място с 47% под средата, докато Люксембург е №1 с 271% над средната.

 

С новината, че рекапитализацията чрез ESM става малко вероятно, то това ще увеличи рисковете и ще постави под голямо напрежение Испанските и Италианските банкови системи. Без помощ от ESM, е много вероятно да видим Кипърският шаблон, който всички лидери от ЕС каза, че е прецедент.

 

В долната графика, ясно си личи – че при евентуален проблем и отписване на дълг, най-силно ще се удари Франция – която е точно на границата на средният БВП! Това случи ли се – трябва да чакаме или мощна инфлация от страна на ЕЦБ или най-накрая ЕС ще остави пазара сам да изчисти дисбалансите. Отговорът ще го научим в обозримото бъдеще!

 

Защо Испания и Италия са същите както Кипър, Словения и Гърция

 

Етикети:, , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>