Златото на двуседмично дъно

Ценaтa на златото се понижи до невиждани от над две седмици нива във вторник, след като инвеститорите отстъпиха от по-рисковите активи, което провокира спад на повечето световни фондови пазари. Фючърсите върху благородния метал с доставка през август поевтиняват със 17,70 долара, или 1,3%, до 1368,50 долара за тройунция – ниво, което не бе достигано от 22-и май според данните на FactSet.

 

Вчерашната сесия на Нюйоркската борса завърши с повишение на стойността на златото от 3 долара до 1386 долара за тройунция на фона на несигурните сигнали за това кога Федералният резерв ще започне да се отдръпва от програмата си за изкупуване на облигации.

 

Вчера рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши перспективите на щатския рейтинг до „стабилни“ от „негативни“. Златото с незабавна доставка загуби 1.2% от стойността си до 1 370 долара за унция. Моментно цената на благородния метал се понижи до 1.367 долара за унция, което бе най-ниското му ниво от 23 май. Търговията с фючърси бе със 7% под средната за последните 100 дни, според данните на Bloomberg. “Добрите данни за щатската икономика продължават да подхранват спекулациите за приключване на стимулите от страна на Фед“, коментира Андрей Крюченков, анализатор в VTB Capital в Лондон.

 

Централната банка на Япония спомогна за пониженията на някои от основните пазари, след като запази нивото на изкупуване на активи и останалите елементи на монетарната си политика. Липсата на корекция в монетарната политика бе до голяма степен очаквана, като някои участници на пазара се надяваха, че централната банка ще удължи срока на действие на свръхниските си лихви по заемите за банките.

 

„Обемите в Азия най-вероятно ще са ниски предвид на предстоящите празници в Китай“, допълва анализаторът. Австралийският долар се понижи до ново тригодишно дъно при 0.9330, като впоследствие върна част от загубеното и се търгува при нива от 0.9350. Сериозни загуби отбеляза австралийската валута спрямо еврото. Понижение регистрира и цената на среброто, което, след като вчера достигна нива от 22 долара за унция, днес поевтиня до 212.63 долара за унция с незабавна доставка.

 

Етикети:

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>