Каква е разликата в търсенето между физическо и хартиеното злато

В момент на спад на цената на златото на световните борси, в следствие на разпродажби на хартиено злато, ясно контрастира силното търсене на физическо злато.

 

Търсенето на злато в Китай регистрира скок с  20% до 294 тона през първото тримесечие на 2013 година, докато глобалното търсене спада с 13% благодарение на ротация в търсенето от хартиено злато към физическо злато. В Китай са били купени рекордните 185 тона злато за целите на бижутерската индустрия, докато търсенето на инвестиционно злато в кюлчета и монети е било 110 тона.

 

Каква е разликата в търсенето между физическо и хартиеното злато

 

Централните банки добавиха 109,2 тона злато към техните резерви през първото тримесечие на 2013, това е 9-тото последователно тримесечие с нетни покупки, за 7 поредни тримесечия търсенето на централните банки е повече от 100 тона. В контраст на това за тримесечието има отлив на близо 176,9 тона от Борсово Търгуваните Фондове(ETF), което е равно на близо 7% спад на общите резерви на ETF-те – този отлив е много по-голям от инвестицията в златни кюлчета и монети на дребно за периода. Успоредно със спада в притежанията на хартиено злато, търсенето на физическо злато регистрира най-голям ръст за последните 18 месеца.

 

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>