Какво представлява отношението на Дау към златото?

Когато инфлация е толкова голяма и лихвите по ДЦК-та не могат да покрият и половината от инфлация, когато Централните Банки са свалили основните лихвени проценти до 0-та, какво е най-доброто нещо, което всеки инвеститор трябва да направи?

 

Как да изберете най-добрият начин, с който вие ще запазите вашите спестявания и богатство? В ситуация инфлация, балонизирани недвижими имоти и отрицателна доходност на ДЦК-та възможните са много малки.

 

Единственото решението, което ви остава са акциите и стоките, но как да изберете в кое да инвестирате? На помощ идва специално отношение, което измерва нивата между двата инвестиционни класа – отношение на Дау Джоунс към златото.

 

Когато разделим цената на Дау Джоунс на цената една унция злато, ние разбираме как се движат цените една спрямо друга. Трябва да сравним текущото отношение с минали движение да разберем къде се крие реалната стойност.

 

 отношението на Дау към Златото

 

Повратни точки на отношението на Дау към Златото в историята са били регистрирани през 1929, 1966 и 1999 когато отношението на Дау към златото е било на исторически връх и през 1932 и 1980, когато отношението е регистрирало историческo дъно.

 

Ако историята е пътеводител то от началото на хилядолетието, отношението върви към историческите си дъна от 2:1 или дори 1:1. Въпроса се пита как бихме ги достигнали? Ако вземем пример за тежка дефлация, такава каквато имахме през 2009, но в много по-голяма степен златото би коригирало до 1000 долара за унция, а Дау Джоунс до 1000 долара. Разбира се, налице е и другият пример при наличието на хиперинфлация – една унция злато да е равна на 100 000 долара, колкото и Дау Джоунс. Двата примера представляват ситуация на крайност, затова ще се опитаме да дадем „по-вероятни сценарии“

 

Дау към златото

 

Сценарий №1: Цената на златото удря 6000 долара за унция – това би било равно на 24-ри кратно увеличение на цената, която е била регистрирана през 70-те години на миналият век. При отношение 2:1 Дау Джоунс ще е около 12 000.

 

Сценарий №2: Това е сценарият на Дейвид Розенберг от средата на 2010, според него цената на златото ще е равна 3000 долара за унция и Дау Джоунс ще удари дъно от около 5000 – това би направило отношение 1.7:1, което почти равно на отношението от 30-те години на миналият век.

 

Ако приложим принципа на Парето, че 80% от растежа на даден актив се случва във финалните 20% от бичият тренд, то при текущо отношение 11:1 златото би била фантастична инвестиция. При движение до 5:1 една унция злато би била равна на 3 030 долара, при 3:1 унцията ще има цена от 5 050, а ако е 2:1 една унция ще равна на 7 575 долара. Ако отношението достигне 2:1, то всеки инвестирал при текущи нива на златото ще реализира чисто над 440%.

 

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>