Какво представлява cash ratio?

Cash ratio или коефициента на парите е следващата стъпка от бързият коефициент – най-ликвидните активи влизат за измерване на ликвидността на компанията.

 

Формулата е равна:

Коефициент на парите = Пари + парични наличности + инвестиции / текущи пасиви

 

Този коефициент се фокусира основно на най-ликвидните текущи активи -  тези активи, които веднага могат да покрият текущите задължения.

 

Много малко компании имат на разположение толкова пари и парични еквиваленти за да платят напълно текущите си задължения – така, че не се фокусирайте коефициента да е над 1.

 

Този коефициент рядко се ползва от анализаторите във фундаменталния анализ на компания. Не е реалистично дадена компания целенасочено да подържа високи нива на пари или парични еквиваленти с цел покриване на текущи пасиви. Много често компаниите имат ниски нива на оплозотворяване на активите си и да задържат голям процент от парите си за покрие на задължения не е никак рационално . Тези пари могат да се вложат в бъдещото разширение на компанията или да се изплатят на инвеститорите.

 

Етикети:, , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>