Какво представлява current ratio?

Current ratio или текущият коефициент е известно финансово отношение, което се ползва за да се изчисли ликвидността на компанията като се разделят текущите активи (актив, които ще се превърнат в пари до 1 година) на текущи пасиви.

 

Концепцията зад това отношение е да се убедим, че краткосрочните активи на компанията(пари, парични еквиваленти, стокови материални запаси и взимания) могат да покрият краткосрочните пасиви. Колкото по-голямо е числото толкова по-добре, толкова по-нисък е риска компанията да продава дългосрочни активи за да покрива текущи пасиви. Ако една компания има 10 милиона в текущи активи и 5 милиона в текущи пасиви то отношението е 2.

 

Когато се гледа текущият коефициент в важно текущите активи да покриват текущите пасиви, но инвеститорите трябва да са наясно, че това не е цялата история. Ако вземем пример две компании една с текущо отношение 2 а друга с 1 – то инвеститорите ще решат, че компанията с текущо отношение 2 е по-ликвидна, но това може да е голяма заблуда, ако не се вникне по навътре. Ако видим, че и двете компании трябва да изплащат задълженията си до 30 дни, но пък първата компания събира вземанията си за 6 месеца, а втората компания на всеки 15 дни, то излиза че тази с текущо отношение от 2 не е толкова ликвидна.

 

Когато се задълбаете по-дълбоко в текущите активи, вие ще придобиете по-добра представа относно ликвидността на компанията.

 

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>