Коефициента на дълга

Debt ratio или коефициента на дълга, сравнява общият дълг към общите активи, така се добива представа за обема на задлъжняване на компанията. Нисък коефициент означава, че компания е по-малко зависима от финансовият лост – кредити и заемни пари. Колкото по-нисък процент толкова по силна е позицията на капитала в компанията. Обратното хвърля светлина, че компанията е по-рискова и зависима от дълга.

 

Използването на дълг, както е показано в коефициента на дълга, може да бъде „двойно застроен нож“ за компаниите. Ако дадена компания успява да генерира повече приходи от разхода на капитала(лихва+главинца) то това ще полза за инвеститорите. С по-високият задлъжняване, което се добавя в балансите може сериозно да навреди на компания, ако не успее да докарва приходи над разхода по капитала. Като цяло печалбите и загубите се засилват в следствие на увеличаване на заемните средства.

 

Етикети:, , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>