Коефициент на свободен паричен поток към оперативен паричен поток

Free cash flow/operating cash flow или коефициент на свободен паричен поток към оперативен паричен поток измерва отношението между наличният паричен поток и оперативният.

 

Свободен паричен поток се получава, като се извадят капиталовите разходи от оперативният поток. Капиталовите разходи се считат негативен паричен поток, защото това са разходи давани за запазване на конкурентно предимство и ефективността на компанията.

 

Свободният паричен капитал е това, което оставя на разположение на компанията. Той е използван за да се разшири компанията, да придобие друга компания или за финансова стабилност при наличието на лоша икономическа конюнктура.

 

Много различни проучвания потвърждават, че за институционалните инвеститори free cash flow е по-важен от печалба на компанията. За инвеститорите free cash flow е най-важният финансов параметър, с който те измерват качеството на компанията.

 

Коефициент на свободен паричен поток към оперативен паричен поток, толкова по-финансова стабилна и качествена е компанията.

 

Етикети:, , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>