Къде е България по спад на цените на жилищата?

жилища_1_pazaradnes

 

Цените на жилищата в България са ускорили спада си през първото тримесечие на годината. Това сочат данните на международната консултантска компания “Найт Франк” (Knight Frank).

 

На годишна база цените на жилищата у нас са се понижили с 1,9 процента. Страната ни се нарежда на 17-о място по спад в класацията Global House Price Index. За първите три месеца на годината на имотния пазар у нас е измерено понижение от 0,9%. За последното тримесечие на миналата година спадът беше 0,7 на сто.

 

За първите три месеца на годината е измерено понижение от 0,9%, докато през предходното тримесечие понижението беше 0,7 на сто.

 

Гърция е на първо място по спад на цените на жилищата за трето поредно тримесечие. На годишна база е измерено понижение на цените на имотите в южната ни съседка от 11,8%, а спрямо предходното тримесечие понижението е 2%.

 

След нея е Унгария, където жилищата са поевтинели със съответно 9% и 3,4% на годишна и на тримесечна база, а третото място е за Холандия със съответно 8,3% и 2,3% спад.

 

Първата десетка се допълва от Испания, Португалия, Кипър, Литва, Италия, Ирландия и Полша.

 

Хонконг продължава да е най-горещият пазар на жилищни имоти и е първи по ръст на цените. На годишна база през първото тримесечие там е отчетено покачване от 28% въпреки мерките за “охлаждане” на пазара. Спрямо края на м.г. обаче е отчетено леко забавяне на ръста до 5,1%.

 

Китай се завръща на втората позиция с 23,8% годишен ръст и 10,7% за тримесечието, като измества Дубай. Емирството остава трето с годишен ръст на цените на жилищата от 21,1% и тримесечен от 9,2 на сто.

 

Първата десетка се допълва от Колумбия, Бразилия, Тайван, Турция, Южна Африка, Индонезия и САЩ. За цените на американските жилища това е и най-силният годишен ръст от 2006-а насам.

 

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, се е повишил с 2% през първото тримесечие на т.г. спрямо предходното и с 6,6% на годишна база, което е най-големият ръст от второто тримесечие на 2010 г.

 

Европа продължава да е най-слабо представящият се регионален пазар на имоти със среден ръст на цените от 0,3 на сто. Единствената държава в топ 10 по поскъпване на имотите е Турция, а в топ 20 попадат Русия, Австрия, Естония, Норвегия, Исландия и Дания.

Етикети:,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>