Орешарски е новият премиер на България

След близо 5-часови разгорещени и бурни дебати парламентът одобри кабинета “Орешарски”.

 

Денят започна изключително напрегнато със суматоха пред кабинета на партия „Атака” в НС, след което обаче бе достигнат необходимият кворум от 121 депутати за гласуването на кабинета. По-късно стана ясно, че единият глас, необходим за кворума, е дал самият лидер на “Атака” Волен Сидеров.

 

Последваха дълги дебати в пленарна зала, по време на които най-бурни реакции предизвика изказването на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

След почти 5 часа дебатиране и почивка, депутатите гласуваха за премиер, за структура и състав на кабинета.

 

Първоначално 42-то НС избра Пламен Орешарски за министър-председател със 121 гласа „за” и 8 “против”. Оказа се, че един депутат от ГЕРБ е дал глас „за” Пламен Орешарски. “Атака” не участваха в гласуването.

 

Общо 216 депутати гласуваха, като 97 депутати – цялата парламентарна група на ГЕРБ, бяха против.„Атака” не гласуваха.

 

Така Орешарски бе избран с гласовете на Коалиция за България – 84 гласа и ДПС – 36 гласа.

 

Правителството бе избрано от втория път, след искане за процедура заради технически проблеми в системата за гласуване. При първото гласуване депутат от ГЕРБ подкрепи кабинета на Пламен Орешарски и така правителството събра 121 гласа. После той обясни, че не е разбрал за какво гласува.

 

Персоналният състав на Министерски бе приет със 119 гласа за и 98 против. Гласуваха 217 депутати. Този път един депутат от Атака и цялата парламентарна група на ГЕРБ гласуваха против.

 

Пламен Орешарски: Нуждаем се от солидарност

 

Страната се нуждае от повече солидарност, отбеляза от своя страна номинираният за премиер Орешарски, който повтори своите основни цели – укрепването на държавността, солидарността и социалната политика, както и подкрепа за бизнеса.

 

Към тези цели си заслужава да добавим свободните медии и печат, диалога с гражданиските формирования, заяви Орешарски пред депутатите. Той поиска от политическите сили и обществото толеранс и допълни, че програмата му е отворена за предложения, включително и в хода на изпълнението на заложените цели.

 

Външната конюнктура не е обнадеждаваща, но това ни налага да действаме, смята премиерът. Той поиска държавата да поеме повече регулаторни функции в икономиката, но и да предостави повече свобода на бизнеса. В своята реч пред депутатите Орешарски коментира, че ще работи срещу изкривяването на пазара от страна на естествените монополи.

 

Освен традиционните сектори, правителството на Орешарски ще работи за въвеждането на високите технологии и производство с висока добавена стойност, стана ясно още от изявлението на премиера по време на дебатите в Народното събрание.

 

Той отбеляза още и демографската криза в страната и стеснения достъп до здравеопазването, както и ефективната защита на потребителите.

 

Орешарски запозна депутатите с административните промени. Преобразуват се Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, както и Министерството на физическото възпитание и спорта. МРРБ ще се трансформира само Министерството на регионалното развитие, а от структурата на МИЕТ в отделна агенция ще бъде отделен туризмът. Министерството на физическото възпитание и спорта ще отговаря и за младежта.

 

Съставът на новия кабинет е:

 

Пламен Орешарски – министър-председател

 

Зинаида Златанова– заместник министър-председател по еврофондовете и министър на правосъдието

 

Петър Чобанов – министър на финансите

 

Драгомир Стойнев – министър на икономиката и енергетиката

 

Иска Михайлова – министър на околната среда и водите

 

Десислава Терзиева – министър на регионалното развитие

 

Хасан Адемов – министър на труда и социалната политика

 

Петър Стоянович – министър на културата

 

Анелия Клисарова – министър на образованието

 

Таня Андреева – министър на здравеопазването

 

Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта

 

Цветлин Йовчев – министър на вътрешните работи

 

Ангел Найденов – министър на отбранат

 

Кристиан Вигенин – министър на външните работи

 

Димитър Греков – министър на земеделието и храните

 

Данаил Папазов – министър на транспорта

 

Иван Данов – министъра на инвестиционните проекти.

Етикети:,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>