Отношението между злато и нефт

Цените на определени стоки са доста обвързани, отношението може да бъде пропорционално или обратно пропорционално. За пропорционално отношение може да говорим между цената на златото и нефта – разбира се за дългосрочен период.

 

Има специфични фактори като цикличност или специфични фактори във всеки актив, които водят до разминаване в отношението.

 

Този дисбаланс в отношението се приема от инвеститорите, като добро време да инвестират, защото очакват тези разминавания да се балансират и да корелират исторически. Днес ще опиша корелацията между златото и нефта.

 

Във финансовият свят, отношението между златото и нефта лесно се калкулира – като разделим цената на златото за даден период на цената на нефта за същият период. В дългосрочен план, повече от 50 години, това отношение е 15,4 – това е естественото отношение където 1 унция златото купува 15,4 барела нефт.

 

Какво означава отношението между Златото и Нефта?

 

Когато отношението е под 15,4 то това означава, че или златото е много евтино или нефта е скъп. Когато отношението е над 15,4 то нефта е много евтин е много скъпо. Долната графика, показва движението на отношението за последни 50 години:

 

Отношението между злато и нефт

 

В началото на 2009 година цената на нефта е била $34,57 за един барел, а унцията злато е било $874,50. Това означава, че една унция злато е купувала близо 25 барела нефт – това е много над 15,4. От тогава цената на нефта се увеличи близо 3 пъти, докато цената на златото се увеличи с близо 60%. Това показва, че нефта е бил много подценен.

 

Много пъти в историята е имало разминаване на отношението, такива разминавания са добра възможност да се хвани бъдещото ценово движение и за двата актива. В долната графика се показани 6 възможности през години – за период от 1965 до 2005 година.

 

Как да ползваме отношението между Златото и Нефта?

 

Вие можете да ползвате отношението, само за проверка как се движат реалните стоки, но можете и да го ползвате, за да установите надценяване или подценяване. Това е първата стъпка в анализа. Когато цената на нефта беше 34 долара за барел, нефта е бил много подценен, както и много надценен когато направи връх пред 2008.

 

Отношението между злато и нефт

 

Веднъж установили отношението между двата актива, вие можете да погледнете фундаментите и да установите,  какви са перспективите пред активите. На пример, когато нефта направи връх през 2008 година, отношението беше 6 – има три варианта, които биха се случили, за да докарат отношението на естественото ниво от 15,4:

  • Нефта оставя на нива от 147 долара за барел, но златото излиза до 2 264 долара за унция
  • Златото оставя на нива от 885 долара за унция, но нефта пада до 57,50 долара за барел
  • Нефта пада, а златото расте

 

Като погледнем на зад виждаме, че сме минали през третият вариант.

 

Като цяло историческото движението е в граници межди 10 и 20 – около 10 имаме силна подкрепа, както и силна съпротива при 20 – тези силни нива задържат отношението в граници и отношението е или надценено или подценено.

 

 

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>