Парично управление

В разгледаните уроци до сега, ние разглеждахме как се анализира даден пазар, къде трябва да ние входа и къде трябва да е изхода, къде да поставим стопа и лимита за печалба. Ако сте овладели тези техники вие ще бъдете много близко до успелият инвеститор. Това, което ви разделя се нарича Money Management или Парично Управление.

 

Защо Паричното Управление е важно? Ние сме в бизнеса на правене на пари и за да правим пари, ние трябва да се научим да ги управляваме. Когато вие търгуват без правила, за парично управление,  то вие не инвестирате, а играете хазарт. Главният компонент се нарича риск – вие трябва да вземете малък риск, за голяма доходност. Факт, е че голяма част от успешните инвеститори имат повече губещи сделки от колкото печеливши.

 

Замисля ли сте се някога защо професионалните покер играчи побеждават? Една от причините е именно risk management или управлението на риска. Ако те се осланяха на късмета и добра комбинация то те ще губят купища пари. Причината защо те печелят се крие, че те са добри в статистиката – те знаят как да контролират загубите. Ако са в губеща серия, те могат да контролират сметката, благодарение на дисциплина и управление на риска. Те са наясно, че няма да спечелят всеки турнир, затова те се опитват да рискуват малка част и да оцелеят през губещата серия.

 

Реалността е че много малко инвеститори имат дисциплината да практикуват тези методи. На Forex 90% от играчите губят парите си, просто защото не знаят как да контролират риска и нямат никаква дисциплина. Вие трябва да рискувате малък процент от сметката си по дадена позиция, не повече от 1-2%. Малките проценти ви пазят от фалит, когато навлезете в губеща серия.

 

Каква казва практиката за тези 1-2% риск?

 

Нека да вземем например между двама инвеститори единият рискува малка част, а другият голяма.  Нека да добавим към нашият пример, че и двамата имат  10 губещи позиции последователно.

Парично управление

 

Както добре се вижда след 10 сделки, инвеститорът, който рискува 10%, ще е загубил близо 60% от капитала си, за разлика от другият инвеститор, който ще загуби едва 17%.

Не си мислите, че 2% са много малка сума и вие няма да правите пари, точно обратното, но първо вие трябва да се научите да оцелеете на пазарите и после да правите пари. В следващата част от урок ние ще ви покажем, как се правят пари, когато представим отношението risk/reward.

 

Отношението на риск към печалба

 

След като вече се убедихте, колкото е важно инвеститорите да ползват управлението на риск, сега е време да обърнем внимание на печалбата и особено на отношението риск към печалбата.

 

Като  в реалният живот вие няма как да харчите повече от това, което печелите. Същият принцип е валиден и на пазарите, вие неможете да влизате в позиция при, която печалбата ще е по-малка от това, което рискувате. Вие не можете си позволите да рискувате 40 пипса, за да спечелите 30 пипса.

 

Ние препоръчваме отношението риск към печалба да е 1:3. Какво ще рече това? Вие ще рискувате 1% от капитала си, за да спечелите 3%. Ако вие използвате 1:3. дори и 1:2 то вие ще имате значителни по-големи шансове да станете успешен  инвеститор в дългосрочен план. Защо? Математика е много проста:

 

За нашият пример ние ще рискуваме 2% от капитала и нашето отношение на риск към печалба е 1:3  и имаме 60% печеливши и 40% губещи сделки – от 10 сделки 6 са успешни. За тези 10 сделки 4 губим при 2% риск то ние губим 8% от капитала ни, но имаме 6 печеливши сделки и при 1:3 то ние сме спечелили 36% – нетно сме увеличили капитала си с 28%.

 

Когато използвате правилата на паричното управление то вашето представяне в дългосрочен план ще е успешно и вие ще имате стабилни печалби. Ако имате дисциплина и стриктно спазвате правилата на търговският план и паричното управление, то вие ще правите купища пари в дългосрочен план.

 

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>