Спад на производствените цени през Април 2013

Производствените цени се понижават за първи път от началото на годината и на месечна, и на годишна база. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) към края на април. Спадът през април спрямо март е 0.8%, докато за същия месец на миналата година понижението е от 1.9%. За сравнение през март имаше годишно покачване от 0.5 на сто.

 

В средата на месеца НСИ съобщи и за отчетена дефлация от 0.4% на месечна база при потребителските цени, която беше втора поредна. Като тенденцията за спад на инфлацията става все по-ясна, след като на годишна база тя достигна 2%.

 

Производствените цени отразяват промени в пазара на природните ресурси и суровините или отразяват промени в търсенето. Затова затвърждаване на посоката им в няколко последователни месеца може да сочи и посоката, в която се движи определен сектор или цялата икономика.

 

През април  по-ниски цени на месечна база е имало в добивната промишленост (-2.2%), в преработващата промишленост (-0.7 на сто), и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (-1.0%).

 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2013 г. е с 0.9% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост – с 3.6%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – по 0.8%.

 

В преработващата промишленост3 намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали – с 3.2%, при производството на хранителни продукти и при производството на напитки – по 0.4%.

 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2013 г. спада с 1.4% в сравнение със същия месец на 2012 година. Цените намаляват в добивната промишленост – с 8.0%, в преработващата промишленост – с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.8%.

 

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо април 2012 г. се наблюдава при производството на основни метали – със 7.1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 0.7%. Увеличение на цените е отчетено при: обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 9.2%; производството на хранителни продукти – с 6.2%; производството на напитки – с 5.5%; производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 5.2%.

Етикети:

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>