С 4.5% се е увеличило почасовото заплащане

trudТри сектора са водещи по увеличение на разходите за труд в България през първото тримесечие на тази година. Това са хотелиерството и ресторантьорство, държавно управление и информационни технологии.

 

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2013 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.7% спрямо първото тримесечие на 2012 г., като увеличението в индустрията е 4.2%, а в услугите – 4.8%.

 

В строителството, обаче, общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 0.4%.

 

По икономически дейности през първото тримесечие на 2013 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство” – 11.7%, „Държавно управление” – 10.2%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – 10.0%. Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения” – с 2.7%, и „Други дейности” – с 1.9%.

 

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 4.5% спрямо първото тримесечие на 2012 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) – с 5.3%.

 

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -3.2% за „Култура, спорт и развлечения” до 12.4% за „Хотелиерство и ресторантьорство”.

 

Данните показват, че българската икономика продължава да губи конкурентоспособност въпреки кризата. Увеличението на разходите за труд в ИТ сектора и ресторантьорството се дължи на засилената конкуренция в тези два сектора, но не така стои въпросът при държавното управление.

Етикети:, ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>