Технически анализ – видове графики

Графиката представлява визуален образ на ценовото движение на даден актив. Графиките са най-използваният начин за следене на ценовата променя. Всеки елемент на техническия анализ се базира на използване то на графики.

Има три вида графики, които са предлагани на повечето търговски платформи

 

Линейна графика

Линейна графика е съставена от серия от точки, който са свързани в хоризонтална линия. Когато има наличие на поне две точки, то това представлява движението за даден период от време. Така, че ако ще гледаме дневни графики, в края на всеки ден търговската платформа ще  свързват точките.

Долната графика показва линейното движение на EUR/USD:

 

линейна графика

 

Бар графика

Бар графика е малко по сложна от линейната, графиката е съставена от серия снопчета. Всеки сноп представлява ценовото изменение за даден период от време – от 1 минута до 1 месец. Например, ако искаме да проследим какво е движението за 1 час, ние ще изберем бар графика с период от 1 час.

Долната графика показва движението на EUR/USD:

 

бар графика

 

Всеки бар показва цената на отваряне, цената на затваряне, същото така върха и дъното на бара(снопа) за даден период от време. Горната част на бара представлява най-високата точка, която цената е достигнала, аналогично дъното представлява най-ниската точка, до която цената е паднала. Тиретата от ляво и дясно показват цената на отваряне и цената на затваряне. Бар графиките се наричат “OHLC” графики – open, high, low and close в превод отваряне, връх, дъно и затваряне.

Графиката отдолу показва 4-те компонента на бара:

 

Отваряне, връх, дъно затваряне

 

Candlestick(Свещи) графика

Candlestick графика или свещи, са много подобни на бар графиката, те са най-стария и най-използваният начин за да се представи ценовото движение на даден актив. Те са били използвания за първи път в Япония през XVI и от там идва жаргонното им наименования Японски Свещи .

 

Японски Свещи

 

Свещите имат тяло за разлика от баровете, тялото представлява цената на отваряне и затваряне. Всичко, което е под и над тялото се нарича фитил  – най-горната точка на фитила над тялото е най-високата точка на ценовото движение, аналогично е при дъното – най-ниската точка, до която цената е достигнала.

Етикети:, , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>