Технически анализ – Подкрепа и Съпротива

Всяка подкрепа и съпротива представлява ценово ниво, което се следи силно от купувачите и продавачите. Трейдърите наблюдава миналите ценови движения и търсят тези нива, когато цената достигне дадено ниво и се отблъсне от него, то има голяма вероятност да се повтори такова движение и за напред.

 

Концепцията за Подкрепата и Съпротивата е най-широко използваната в търгуването. Както вече писахме всяка тренд линия се сформира като се свържат две дъна или двва върха, концепцията за съпротивите и подкрепите е досущ същата но леко изменена.

 

Всяко дъно е потенциално ниво на подкрепа, както и всеки връх е потенциална линия на съпротива. Долната графиката визуализира простата концепция:

подкрепа съпротива

 

Подкрепата и Съпротивата са хоризонтални нива, за да се начертаят е нужно линията да минава през две статични точки – две дъна или два върха.

 

Колкото повече точки минават през тази линия, толкова по-значима и с по-голямо влияние става тя. Колкото пъти цената тества дадено ниво, но не преминава през него, толкова по-силно това ниво става.

 

Веднъж цената премине през дадена съпротива, то тази съпротива се превръща в подкрепа за възходящото движение, както и ако цената мине през подкрепа и продължи да пада, то това ниво се явява съпротива за възходящото движение – тази концепция е важна част от техническият анализ,  за пазарният анализ.

 

Графиката отдолу показва силните и слабите нива на подкрепа и съпротива и какво става като цената премине през някое от нивата:

слаби и силни подкрепи и съпротиви

Етикети:, , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>