Трайков: “Белене” ще бъде по-висока от най-скъпо произвеждащите в момента централи

Ако “Белене” бъде построен, цената на електроенергията ще се повиши рязко. Това коментира пред БНТ бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

 

Дори при най-ниската стойност на “Белене”, построяването на централата ще избута цената нагоре. Цената на електроенергията, произведена от “Белене” ще бъде по-висока от най-скъпо произвеждащите в момента централи”, каза бившият икономически министър. Връщането на тази тема означава, че някой иска да бъдат изхарчени още пари, добави той.

 

“Ако бъде намалена цената на електроенергията, която топлофикациите произвеждат – да, тогава цената на електричеството като цяло ще спадне с малко, а цената на топлоенергията пък ще се повиши. Предпоставката това да се направи е очакването, че в топлофикациите има допълнителни резерви, които могат да компенсират.” Така бившия министър на енергетиката от кабинета “Борисов” Трайчо Трайков обясни в “Денят започва в неделя с Георги Любенов” парадокса, че трябва да се увеличи цената на тока, ако не – то цената на парното.

 

Според него, ако “Белене” бъде построен, цената на електроенергията ще се повиши рязко. “Дори при най-ниската стойност на “Белене”, построяването на централата ще избута цената нагоре. Цената на електроенергията, произведена от “Белене” ще бъде по-висока от най-скъпо произвеждащите в момента централи”, каза бившият икономически министър. “Връщането на тази тема означава, че някой иска да бъдат изхарчени още пари”, добави той.

 

Трайчо Трайков обяви, че има достатъчно резерви в държавната енергетика. “В “Мини Марица изток” работят доста повече хора, отколкото е необходимо. Същото е положението в АЕЦ “Козлодуй” и в много други държавни компании. Ако е важна цената, понижението може да стане за сметка на тези компании. Това обаче ще срещне отпора от профсъюзите, от доставчиците и от други засегнати кръгове”, добави той.

 

“Законите дават рамка, но те не определят цените. Това, което още сега може да се направи е, да извадят от микса централите, които произвеждат скъпа енергия. Това са централите на Ковачки и някои други. Ако стане, значи интересът е цената, ако не стане – се защитава интересът на определени кръгове”, категоричен е Трайчо Трайков.

Етикети:, , ,

Коментари

 1. 11.06.2013

  много ви са бледи буквите в статиите

  не можете ли малко да ги болднете или да сложите по-тъмно черно защото с това сиво не става за четене

  ако не промените цвета аз лично не бих ви чел редовно, но вие си знаете…

 2. 11.06.2013

  Здравейте,

  Благодаря за вашата молба, надяваме се сега да е по отчетливо.

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>