Фазите на един балон

Бизнес циклите са много добре изследвана концепция свързана основно с технологичните иновации, които често пъти довеждат до инвестиции и нови възможности що се касае до пазар и заетост. Резултатът е икономическо разширение и когато технологията стигне върховата си точка и пазара се насити икономическо разширение се забавя и спад – рецесия. Целта на това забавяне или рецесия е да изчисти излишните инвестиции, които са се случили в последната част на икономическото разширение. Целта на рецесията е да нормализира пазара и икономиката и да изчисти всичко неефективно.

 

Един от мандатите на централните банки е именно да се бори срещу естествените процеси, които се случват в икономиката. Това взаимодействие на централните банки в икономиката води до увеличение на амплитудата на балоните и маниите, които ги подхранват. Въпреки, че в миналото са се случвали много балони, централните банки правят ситуацията много по-лоша, защото предоставят твърде много кредит, процес който те не могат да спрат. Вместо икономиката да се стабилизира спрямо пазарните сили, монетарната интервенция създава дългосрочна нестабилност в името на краткосрочна стабилност.

 

Балоните или финансовите мании стават на няколко фази – тези фази са наблюдавани повече от 500 години в икономическата история. Всяка мания разбира се е различна и няма две еднакви, но винаги има нещо общо между всичките. Всеки балон може да бъде разделен на четири фази:

 

Фазите на един балон

 

1. Stealth или фазата на невидимите – нововъзникващите фундаменти дават голяма възможност за бъдещи печалби, но крият и големи рискове за всички, които решат да им се доверят. Всички решили да инвестират в тази фаза се категоризират като „умни пари“, в повечето случаи това става почти незабележимо. Тази категория инвеститори има тенденцията да оценява по-добре информацията и да има много добра способност да предвижда бъдещето. В крайна сметка цените се покачват през тази фаза, като все по-големи и по-големи позиции се отварят, защото „умните пари“ започват много ясно да виждат какви са фундаментите и какви възможности предлагат.

 

2. Awareness или фазата на осъзнаването – много инвеститори започват да виждат увеличаващите се цени и решават и те да се включат. В тази фаза има кратък етап на продажби – това се характеризира с реализирането на печалби от инвестиралите през първата фаза. „Умните пари“ се възползват от тази възможност като допълват с още ресурс своите позиции. В крайният етап на тази фаза медиите започват да забелязват позитивните данни и започват да отразяват положително как този нов бум ще доведе до създаване ново богатство в икономиката.

 

3. Mania или фазата на манията – всички виждат как цените растат нагоре и обществото прегръща тази „инвестиционна възможност, която се случва веднъж в живота“. Бъдещата ценова перспектива на актива просто се екстраполират на базата на миналото ценово покачване, всеки вече е станал тесен специалист и агитира покупки – всичко това е обратно на пазарната логика. Тази фаза не е свързана с логиката, а с психологията. Наливането на огромни парични потоци води ръст на цените до стратосферата – колкото по-висока е цената толкова повече пари се изливат. Едва забележимо в края на тази фаза „умните пари“ и много институционални инвеститори затварят позициите си, докато обществото излива още и още пари. В този етап вече е почти невъзможно да се намери безпристрастно мнение що се касае до фундаментите на актива или сектора, след като много инвеститори водят цената до по-високи и високи нива. На пазара вече се правят състояния от съвсем обикновени инвеститори и това подхранва алчността още повече. Вече всички от обществото решават да закупят този необикновен актив или да инвестират в необикновеният сектор, нищо че досега са нямали и бегла представа какъв е фундамента на актива. Дори те си нямат и представа от фондовата борса, просто знаят, че инвестицията ще им донесе много пари. В един момент вече царува мнението, че фундаментите са се променили и цените винаги ще растат нагоре и всички ще печелят пари – тогава балонът е на сантиметри от спукване.

 

4. Blow-off или фаза на отвяването/спукването, се свързва с момент когато царува еуфория и в същото време мнозина разбират, че ситуацията се е променила – някой все още се заблудени, но не за дълго. Мнозина се опитват да продадат, но малцина успяват – вече всички очакват цените да спаднат още. В тази фаза обществото разбира, че са купило и държи обезценяващи се активи. Момента на покупка от обществото  е почти равен на момента, в който „умните пари“ са продавали. Цените се сриват с огромен темп – много по-бързо от колкото са се качвали. Това довежда до масови продажби и фалити на всички, които са взели кредити за да купят актива. Това от своя страна сваля цената още по-надолу и всичко се повтаря докато цената не намери дъно и не се нормализира. Въпреки, че за обществото счита този сектор за „най-лошата инвестиция“, то „умните пари“ са на друго мнение и започват да придобиват активи на ниска цена.

 

Изучването на бизнес циклите и фазите на балоните, ще ви помогне да се позиционирате следващият път при „умните пари“, защото историята има важно свойство да се повтаря.

 

Етикети:, , , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>