Финансовите министри с разминавания относно банките

Финансовите министри с разминавания относно банкитеФинансовите министри на страните от ЕС не успяха да постигнат съгласие как е най-добре да се закриват банки, без да бъдат призовавани данъкоплатците да спасяват болните кредитори, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на френския финансов министър Пиер Московиси.

 

Той обясни, че въпреки че преговорите са продължили до ранните часове, министрите са останали на различно мнение по ключови въпроси и ще се съберат на извънредно заседание в сряда.

 

Министрите трябваше да определят нови правила за реда, по който инвеститори и кредитори ще трябва да плащат за преструктуриране на банките.

 

Някои страни са искали правилата да се прилагат по-гъвкаво. Други са били против, защото се опасяват, че подобен подход ще създаде нов дисбаланс между по-слабите и по-силните икономики.

 

Някои страни са искали правилата да се прилагат по-гъвкаво. Други са били против, защото се опасяват, че подобен подход ще създаде нов дисбаланс между по-слабите и по-силните икономики.

 

Московиси изрази увереност, че идната седмица министрите ще постигнат споразумение. Преговорите са продължили повече от 16 часа, предаде БТА.

 

Според дипломати Германия и Холандия са били сред страните, които пречели да се постигне съгласие, настоявайки да няма прекалено голяма гъвкавост в прилагането на правилата.

 

Преди срещата в Люксембург такава позиция са изразили също така Австрия и Европейската централна банка. Други страни обаче са настоявали за повече свобода при прилагането на правилата.

 

Шведският финансов министър Андерс Борг преди срещата се е оплакал, че правилата са прекалено строги и създават ликвиден риск за страните, които не са в еврозоната.

 

Съществуват опасения, че ако скоро не се стигна до договорка по въпроса, няма да има достатъчно време да се завърши законодателният процес преди изборите за Европарламент догодина.

Етикети:, ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>