Франция навлезе в рецесия за втори път за четири години, Европа надолу

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е понижил с 0,4% в периода януари-март спрямо същия период на миналата година и с 0,2% спрямо предходното тримесечие. През последните три месеца на миналата година френската икономика се сви с 0,2 на сто.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че Франция ще изпадне в рецесия, но прогнозата им беше за по-слаб спад на БВП – 0,1%.

Икономиката на еврозоната се е свила за шесто поредно тримесечие, което е най-дългата рецесия за региона, предаде Ройтерс.

Данните на европейската статистическа служба Евростат сочат, че в периода януари-март брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е регистрирал спад от 0,2%, а на целия Европейски съюз (ЕС) – от 0,1%, спрямо предходното тримесечие. На годишна база е отчетено понижение от съответно 1% и 0,7%.

Икономисти очакваха БВП на еврозоната да се свие с 0,1% през първото тримесечие, отбелязва информационната агенция.

Франция навлезе в рецесия за втори път за четири години, Европа надолу

Данните подчертават разрушителното въздействие върху икономиката на банковата и дълговата криза в региона, които доведоха до рекордно високо ниво на безработицата. Докато Германия успява на косъм да се спаси от рецесията, перспективите пред еврозоната за скорошно решаване на проблемите и връщане към растеж не са никак добри.

Европейските лидери започват да правят опити да “превключат” от режим на строги икономии, който доведе до задълбочаване на кризата, към режим на стимули за икономическия растеж. В тази връзка Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,5%.

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>