Фундаментален анализ – Въведение в оценяване

Докато концепцията за анализиране чрез дисконтиран паричен поток е сравнително лесна, то приложението в сферата на инвестирането е различна. Схващането за метода на дисконтиран паричен поток, е че сегашната стойност на компанията просто представлява стойността на бъдещият паричен поток, който може да се създаде за акционерите. Сметката е сравнително проста, както се вижда от картинката  долу:

 

Фундаментален анализ – Въведение в оценяване

 

Простия пример е следния – ако знаем, че дадена компания ще генерира 1 долар за акция паричен поток за акционерите си всяка година, то ние можем да калкулираме колко е стойността на паричния поток сега. След като сме калкулира стойността, то тя трябва да се сравни с текущата цена на компанията и след сравнителният анализ се разбира дали е добра инвестиция.

 

Има няколко различни техни за дисконтиран паричен поток, разбира се всяка техника ще дава различна стойност. Дивидентно дисконтирания модел се фокусира на дивидентите, които ще бъдат платени на акционерите от компанията, в контраст на това паричния поток се фокусира на това, което ще бъде платено на акционерите след всички разходи, реинвестиции и платими дългове. Разликата е видима, но концепцията е една и съща търсене на сегашната стойност, след дисконтирание на бъдещи ползи за акционерите.

 

Оценяване чрез отношения

 

Финансовите отношения са математически калкулации базирани на финансовите отчети и тези отношения се използват за да се измери финансовото представяне и оценката на компанията. Някой от най-известните отношения са цена към печалба(P/E) или цена към счетоводна стойност на акция (P/B). Всяко отношение използва различни данни в процеса на калкулиране. Например, цена към счетоводна стойност на акция измерва цената на акция спрямо счетоводната стойност на акция.

2

Тези отношения дават на инвеститорите добра база за разбиране каква е стойността на компанията.  Тези отношения са сравнява спрямо абсолютна основа – с определени граници. Например цена към счетоводна стойност на акция, ако даде компания се търгува под „1“ то се счита, че тя е подценена и дава добри перспективи за растеж.  Като цяло подхода на оценка чрез отношения сравнява и историческите отношения на компания, както ги сравнява с тези на конкурентните и на целия пазар, за да се разбере дали си струва инвестирането в дадена компания или не.

 

 

Етикети:, , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>