Фундаментален анализ – Качествени фактори (Втора част)

Това е продължение от част 1-ва ….

 

Мениджмънт

Както армията се нужда е от генералите си за да победи, така и компания разчита на висшето си управление, да ги доведе до финансовия успех. Някой смятат, че мениджмънта е най-важния аспект в инвестирането в компания. Има смисъл в това – дори и най-добрия бизнес модел е обречен, ако лидерите на компанията се провалят да го изпълнят.

 

Така, че как да инвеститор да оцени мениджмънта на компания?

 

Това е може би едно от местата, където индивидуалните инвеститори не са в добра позиция, спрямо професионалните. Вие няма как да си насрочите среща с мениджмънта, ако искате да инвестирате няколко хиляди долара. От друга гледна точка, фонд мениджър, който има интерес да вложи милиони ще има много по-голям шанс да насрочи тази среща.

 

Това, което обикновения инвеститор може да направи е да погледне корпоративния уеб сайт. Ще има качена информация като биографията на всеки, член от борда на директорите, какво са завършили и какви им са успехите. Не очаквайте да намерите нещо полезно обаче. Трябва да сме наясно, че никой няма да сподели нещо, което да накърни имиджа на компанията.

 

Въпреки това има няколко начини, за да се доближите до мениджмънта и да направите запълнен фундаментален анализ:

 

Конферентни разговори

За жалост в България, това по скоро е мираж, но на запад нещата са малко по различни. Главните директори правят тримесечни конферентни разговори. В първата част се четат финансовите отчети, но във втората са въпроси и отговори, това което е важното в случая. Трябва да слушате как отговарят мениджърите на поставените въпроси.

 

Събрание на акционерите

Всяка година има насрочена среща на акционерите, на която се водят дискусии за минали събития и бъдещи перспективи на компанията. Това би било чудесно място, за задаване на вашите въпроси.

 

Форуми и социални мрежи

Вече е много модерно всички да са в социалните мрежи,  мениджърите не са изключение, много често се случва някой от висшия мениджмънт да пусне нов туйт или да напише нещо на стената си. Друго място, където можете да сте по близо до мениджмънта това са инвеститорските форуми. За радост в България, сякаш този начин е най-ефективен за индивидуалните инвеститори.

 

Предишно представяне

Друг добър начин да оцените способността на мениджмънта,  е просто да направите проучване за предишните им ангажименти в компаниите, в които са работили.

 

Корпоративно Управление

За разлика от управлението, което сме описали по-горе в следващите редове става дума за връзките и отговорностите между мениджърите, директорите и акционерите. Тези отношения дефинират корпоративния характер и имидж на компанията за инвеститорите.

 

Добро корпоративно управление е ситуация, в която компания съблюдава политика към етичност и прозрачност, която също така е регулирана от правителството с цел, да се защитят интересите на компанията и на нейните акционери.

 

Въпреки, че има компании и организации (Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s), които се опитват количествено да оценят корпоративната политика в частта на отношение между компанията и акционерите, за жалост тези оценки са прекалено скъпи за обикновения инвеститор.

 

За щастие, корпоративната политика в повечето случаи се състои в няколко части : структура на борда на директорите, акционерните права, финансовата информация и разбира се прозрачността на информацията. С малко проучване и правилните въпроси на ум, инвеститорите могат да направят добра преценка, за това какво е корпоративното управление.

Етикети:, ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>