Фундаментален анализ – Качествени фактори на индустрия

Всяка индустрия има различия в частта клиентска база, пазарен дял, всяка индустрия има различни перспективи за растеж, конкуренция, регулация и бизнес цикъл. След като вие сте  отделите нужното време за да научите как една индустрия работи, то вие вече ще имате дълбоко разбиране и за финансовите здраве на дадена компания – ще знаете какви са фундментите на компанията.

 

Клиенти

Някой компании обслужват съвсем малка група от клиенти, за разлика от други, които обслужват милиони. В повечето случаи е лошо, ако даден бизнес разчита на няколко клиенти за голяма част от своите приходи, защото загубата на всеки клиенти ще доведе до драстичен спад на приходите. Например, да вземем доставчик на военна техника, който продава само и единствено на държавата. Ако се промени държавната политика, то това може да доведе до фалит.

 

Пазарен дял

Трябва да разбере пазарния дял на дадена компания, останалите играчи. Факта, че дадена компания притежава 85 процента от пазарния дял, е достатъчно да заключим, че е най-голямата на пазара. Щом има такъв голям процент, то следователно компания има конкурентно предимство, с други думи това предимство представлява препятствие за навлизане на нови конкурентни и това гарантира бъдещите и приходи. Пазарният дял е важен, заради икономията на мащаба.

 

Растеж на Индустрията

Един начин да оцените растежа на дадена компания, е просто да видите дали има перспективи да растат клиенти на пазара. Това е важно, защото при липсата на нови клиенти, компанията трябва да краде пазарен дял за да расте.

 

В някой пазари, растежа е нулев или дори отрицателен, в такива случаи трябва много внимателно да се анализира. Например компания, която създава аудио касети е можела да бъде много успешна до 90-те години, но след това същата тази компания ще има тежки времена защото трябва да се конкурира с нова технология – MP3 и компакт дисковете. В днешни дни пазара за аудио касети е нищожна част от това, което е бил в миналото.

 

Конкуренция

Просто трябва да видим колко са играчи в даден пазар/индустрия, за да видим колко ще са и конкурентите на компанията. Индустрии с големи бариери за вход или пък с голям брой конкуренти, създава трудна среда за опериране.

 

Един от най-големите рискове в среда с висока конкуренция е ценовата сила. Това означава способността на дадена компания да вдигне цената и да прехвърли разхода на клиентите си. Друг пример е Wal-Mart, те са доминиращи в търговията на дребно, те практически определя цената която всеки доставчик трябва да плати за да прави бизнес с тях. Ако искате да продаде нещо на Wal-Mart, трябва да се съгласите с нейните изисквания и вие ще имате съвсем малък контрол над цената, вие ще загубите тази сила.

 

Регулации

Някой индустрии са силно регулирани защото се считат за важни, спрямо други. Освен към индустриите, има и регулации към обикновените хора, което създава потенциална заплаха за определени фирми

 

В индустрии където имаме олигопол в даден регион, например комуналните услуги – ток вода, правителството често налага регулации, колко ще е печалбата на компанията. В такъв случаи, перспективите за добра печалба са големи, но за растеж за негативни.

 

В други индустрии, регулациите може да имат по малък ефект върху цените. Да вземем пример фармацефтичната индустрия – една от най-регулираните. Това е така защото никой не иска неефективни лекарства, които могат да причинят тежки странични ефекти дори и смърт. За това държавата създава определено звено, което регулира качеството и всяко лекарство преди да стигне до пазара, трябва да мине през одобрение на регулатора. Този процес за жалост отнема години и това са допълнителни разходи, които ще доведат и до повишение на цената на лекарството, когато бъде одобрено. Когато се взима решение в коя компания да се инвестира, трябва да се види има ли регулация  и каква е нейната степен.

Етикети:, , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>