Фундаментален анализ – Качествени фактори (Първа част)

Фундаменталния анализ се стреми да определи вътрешната стойност на дадена компания. Тъй като качествените фактори по определение представляват аспекти от бизнеса на компанията, е много трудно или почти невъзможно да ги оценим чрез калкулиране на дадени параметри, поради простата причина, чв няма от къде да вземем нужните данни. Както вече споменахме в предишните статии, е много трудно да загърбим качествената категория с лесна ръка.

 

В тази статия ще се опитаме да хвърлим повече светлина на качествените фактори, така че след прочитането на статията вие ще знаете къде да ги търсите и как да ги анализирате

 

Бизнес модел

Дори преди даден инвеститор да види финансовите отчети на определена компания, той трябва да отговори на един от най-важните въпроси: Какво точно прави компанията? Това се отнася до бизнес модела на компанията  или иначе казано, как компанията прави пари. Добър начин, за да разберем с какво се занимава дадена компания е да видим корпоративни и сайт.

 

Понякога бизнес моделите са лесни за разбиране. Да вземем на пример McDonalds, който продава хамбургери, пържени картофки, безалкохолни напитки, салати и десерти. Това е лесен и прост бизнес модел, всеки би го разбрал.

 

Нека да обърнем малко примера, какво би станало ако McDonalds, обявят рекордна печалба? Да цената на акции би се покачила, но ако вникнем по дълбоко и видим, че тези печалби не са следствие на продажбите в ресторантите, а от кредити с висока лихва към своите франчайз партньори. Какво би станало, ако тези кредите не биха се върнали или поне се отпишат в много голям процент – ще доведе до фалит на McDonalds.

 

За начало трябва да разбирате бизнес модела на всяка компания, в която инвестирате. Оракулът от Омаха – Уорън Бъфет, много рядко инвестира в технологични компании, защото в голямата си част са сложни и остават неразбрани за него. Това разбира се не означава, че технологичния сектор е лошо място за инвестиране. Така, че ако не разбирате даден бизнес модел, ако не знаете от къде ще дойде бъдещият ръст на компания, то вие най-добре да се отдръпне иначе ще направите грешна инвестиция.

 

Конкурентно предимство

Друг важна компонента над, която трябва да обърнете внимание е конкурентното предимство. Дълготрайният успех на дадена компания е воден в основата си от способността да подържа конкурентно предимство – и да го държи. Силното конкурентно предимство на Кока Кола е именно нейният бранд и рецепта, това позволява на компанията да расте и да се наслаждавана печалбите си. Ако компания няма конкурентно предимство, то акционерите в тази компания биха чакали много години за да си върнат инвестицията.

Етикети:, , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>