Фундаментален анализ – Отчет на паричните потоци

Отчетът на паричните потоци оказва колко пари влизат и излизат от компанията на тримесечна или годишна основа. Първоначално този отчет изглежда, както отчета на приходите и разходите, в частта че следи финансовото представяне на компанията за даден период от време.

 

Това, че отчета на приходите и разходите показва, нетна печалба от 10 лева не означава, че парите в балансовият отчет са нараснали с 10 лева. Ако видим, че в отчета на паричните потоци имаме 10 лева нетно влизане на пари, то ще видим и 10 лева увеличение в балансовият отчет. Компанията има 10 лева повече в брой в края на финансовият период – това може да го приемете като нетни пари от операции или „истинската“ печалба.

 

Този отчет показва колко пари са влезели и излезли от бизнеса(не се отичат взиманията както в отчета на приходите и разходите), отчета е важен за да се разбере какви са фундаментите на компанията. Това показва способността компанията да плаща за всички разходи по дейността си. За да инвестирате в компания, то тя трябва да може да произвежда пари. Само защото компанията показва печалба на отчета за приходите и разходите, не означава, че парите са получени.

 

Отчета се дели на три важни категории – парични потоци от оперативна дейност, парични потоци от инвестиционна дейност и парични потоци от финансова дейност.

 

Парични потоци от оперативна дейност

Тази секция показва колко пари идват в компанията от продажбата на стоки и услуги, както и колко пари излизат за закупуване или създаване на тези стоки и услуги. Инвеститорите имат тенденцията да предпочитат компании които имат нетен позитивен паричен поток от оперативна дейност.

 

Парични потоци от инвестиционна дейност

Тази секция отразява обема пари, които компанията е похарчила за капиталови стоки – ново оборудване или всичко свързано за да продължава да работи бизнеса.

 

Парични потоци от финансова дейност

Тази секция описва връзката на бизнеса с външното финансиране. В повече случаи финансирането ще се случва с емитирането и продажбата на нови акции или облигации или взимания от банка. Всяко плащане на банката, както плащане на дивиденти към акционерите или обратно изкупуване на акции ще се отрази в тази секция на отчета на паричните потоци.

Етикети:, , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>