Шокиращa прогнозата на SocGen – петрола достига $150

Ако SocGen е точна в току-що пуснатата си прогноза за цените на петрола и след започване в “Сирия на световна война”, то след това световната икономика е на път да премине апоплектичен шок подобен, на който не сме виждани от лятото на 2008 г., когато Lehman Brothers фалира и създаде дефлационен шок, изпращайки цените на петрола от $ 130 до 30 $ в рамките на няколко дни. Френската банка прогнозира накратко: “Основен сценарий: 125$ за Brent – Ние вярваме, че в следващите дни, Brent може да добави още $ 5-10, растящи нива до $ 120 – 125 щатски долара. В случай че, започне атака през следващата седмица-възходящ  сценарий: $ 150 за Brent и при значително прекъсване на доставките от Ирак или на друго място (от 0.5 – 2.0 Mb / г), Brent може скочи за кратко време до $ 150 “.

 

И ако наистина 2008 година се завръща с пълна сила, то следващият въпрос е, кой ще бъде новият Lehman Brothers?

 

Геополитически анализ:

 

През последните дни, в САЩ са били водени разговори за военни действия, имайки за цел да накажат Сирия за предполагаемото използване на химическо оръжие миналата седмица. Тежестта на заплахи и реторика е все по-силна, не само от САЩ, но от близки съюзници като Великобритания и Франция.

 

В резултат на това петролните пазари са започнали да акумулират цената на риска от военни действия. Днес ICE Brent се повиши с над $4 до $115,30, докато NYMEX WTI се повиши с  над $  до $109.50 (повече относно въздействието върху петролния пазар по-долу):

 

Геополитически анализ на SocGen показва, че въпросът не е дали ще има военни действия срещу Сирия, a кога? Коалицията включва САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Турция, Канада, Саудитска Арабия, Катар и Йордания. Пентагона има набор от опции, подготвени от месеци и са в процес на разглеждане.

 

В единия край на спектъра е сравнително кратък период от хирургични удари с крилати ракети, насочени към военните цели, а не пряко свързани с химическите оръжия комплекс в Сирия (Такива цели могат да бъдат опасни за цивилните). В средата е дълга въздушна компания, насочена към премахване на сирийските ВВС.На другия край на спектъра е установяването на забранена за полети зона предназначени за защита на въстаническите сили и цивилни. Този отворен тип стратегия е подобен на този, използван преди две години в Либия, където на забранената за полети зона бе тълкуването от НАТО да позволи нападения срещу правителствените сили и по този начин да защити въстаническите сили и цивилни.

 

Изтичане на информация от американски служители към различни медии в последните два дни насочва нашето внимание, че президентът Обама е решен на кратка двудневна хирургическа атака с крилати ракети, насочени към наказване на Сирия и възпиране на по-нататъшна употреба на химическо оръжие, а също така показва на другите страни, че САЩ спазва обещанията си. Това има много смисъл, а също запазва САЩ и техните съюзници от по-широката гражданска война, където най-ефективни бойци на опозицията са твърди   ислямисти.

 

В допълнение, след като беше научил някои уроци от Ирак, Афганистан и Либия, САЩ иска да избегне заплитане в гражданска война – “Какво следва, ако Асад падне” въпроса не разполага с лесен отговор.

 

САЩ и неговите съюзници ясно декларират, че те ще действат без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, в “коалицията на желаещите”, защото очакват от Русия като съюзник на Сирия да наложи вето на резолюцията на ООН.

 

Ръководената от САЩ коалиция може да иска да представят своите доказателства в рамките на ООН, въпреки очакваното вето на Русия (Китай май ще се въздържа). В допълнение към вземане на последните приготовления за нападение, политическите аспекти ще отнемат няколко дни, поради което ние вярваме,че атаката няма да дойде преди уикенда.

 

Шокиращa прогнозата на SocGen -  петрола достига $150

 

Анализ на пазара на петрол:

 

Защо цените се качват? Какво е притеснението на петролния пазар? Както е показано по-горе, в двете години след Арабската пролет и началото на Сирийските вълнения, сирийски продукция е намалял от 350 хил. барела на ден до 50 хил. барела на ден. Това не е фактор. Притесненията са, че атаката срещу Сирия ще даде отражение върху региона и вероятно ще доведе до евентуално прекъсване на доставките от други места.

 

Основен проблем ще са атаките на юг насочени към петрололопровода на брега на Персийския залив през пристанище Басра и потенциално ще наруши  износа на петрол с 2 Mb/d.

 

От друга страна Иран, който е единствената държава-съюзник на Сирия в региона (Хизбула и Русия са другите съюзници на Сирия), могат да изберат да подклаждат атаки, за да навреди на икономиките на страните от Западните от предизвикания скок на цените на петрола.

 

Базов сценарий: $125, за Brent

 

„Ние вярваме, че през следващите дни, Brent може да се повиши с още $ 5-10, достигайки до $120 – 125. В нашия базов сценарий приемаме, че атаката започва през следващата седмица.

 

Възходящ сценарий: $150 за Brent

 

Ако регионалната ситуация се влоши и надвиши нашата прогноза и доведе до значително прекъсване на доставките на петрол от Ирак или другаде (от 0.5 – 2.0 мил. барела на ден), Brent-а може да скочи за кратко време до $ 150. В този случай, фокусът ще се насочи към Саудитския запас. Саудитска свободен капацитет е 1,7 мил. барела на ден (общият капацитет на 11.5 мил. барела на ден), но най-вероятно ще отиде до 2,0 мил. барела на ден  или по-високо, тъй като изход за облекчаване се очаква най-рано след лятото. Саудитците може и да се справят с този сценарий, но пазарът ще бъде насочен към свиване и към свободния капацитет на петрол, а това би било бичи.

 

Цената на петрола ще бъде под напрежение с краткотрайни пикове. Има няколко фактора или механизми, с които да се ограничи продължителността на всяко увеличение на цените.

 

Първо, няма да има отрицателно въздействие върху растежа на БВП търсенето на петрол в рамките на няколко месеца. На второ място, Саудитска Арабия ще използва свободния си капацитет за изпомпване на повече петрол, за да се компенсира всяко нарушение, а също ще “охлади цените”, за укрепване на БВП и търсенето на петрол. На трето място, в зависимост от цената и сериозността на действителното прекъсване, МАЕ страните биха могли да  разгърнат техните значителни стратегически петролните запаси. Техните цели ще са идентична с саудитците – за да компенсират всяко нарушение, а също и да помогнат за разхлаждане на цените на петрола.

Етикети:,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>