Ще станем ли свидетели на краха на измамата наречена хартиено злато?

златоНие сме свидетели как изискванията за физическо злато са много повече от колкото банките притежават – това е много голям маржин. Сега банкерите са в ужас, защото техните складове с физическо злато се изцеждат със заплашителна норма. Какво ще стане когато техните резерви бъдат напълно изчерпано, но все още има хора, които имат законни изисквания да получат златото във физически вид? Когато този момент настъпи, това ще бъде края на схемата наречена хартиено злато.

 

Мнозина смятат, че скорошния срив на цената на златото беше отчаян опит на банкерите да отложат този ден, но се оказа, че това което направиха е да си навредят още повече. Вместо да охладят търсенето на ценните метали, това отключили масивна златна треска по целят свят.

 

Това създаде големи поразии във финансовата общност и най-малко една голяма международна банка обяви, че вече ще изплаща тези си златни задължения не във злато, а в брой. Измамата  с хартиеното злато започва да се разбулва и в момент, в който всичко е ясно това ще доведе финансовите пазари по света ще  сънуват най-лошият им кошмар.

 

От години се знае, че банковите обещания за изплащане на злато са много по-големи от способността на банката да достави това злато, но до сега не сме достигнали такава ситуация, каквато е сега. Нека да опишем какви са фактите:

 

Факт 1:

Златните резорите на COMEX,най-голямата борса за търговия на фючърси с физическа доставка, бяха изцеден с близо 2 милиона унции злато за 1 тримесечие, това е най-голямото изтегляне на физическо злато за едно тримесечие за последните 12 години. Има много спекулации за това изтегляне, но основното е че никой няма доверие на банките да държи златото си при тях,  особено след като вече Факт 2  е на лице.

 

Факт 2:

Една от големите Европейски банки, ABN Amro, обяви неплатежоспособност(фалит) на златните си контракти и информира своите клиенти, че вече ще урежда златните си контракти в брой, вместо във физически вид – не се знае факт 1 ли причини факт 2 или обратното, но това е ирелевантно вече.  Това наля допълнително масло в огъня и подхранва спекулациите за бъдещ крах на хартиеното злато.

 

Факт 3:

Андрю Магуаер обяви, че LBMA (Лондонската Асоциацията на Пазарите с Кюлчета) има проблем да изплаща златните си договори в кюлче и също така обяви, че институции, които искат физическо изплащане на златото, вече ще го получат в брой – това е фалит по златните им задължения. Според Магуаер LBMA е вече във фалит. В светилната на първите два факта, кулата от карти, която банкерите създадоха започна да се руши. Основната цел на банкерите беше да замаскират реалните фундаментни на физическото злато и физическите пазари, като създадат дериват, които лесно може да бъде манипулируем. На път сме да видим финансово земетресение отвъд скалата на Рихтер.

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>