10-те правила в помощ на валутните търговците

Безкрайни са правилата и съветите давани от специалистите в търгуване на валутните пазари към индивидуалните инвеститори и трейдъри. В следващите редове ще се опитаме да ги синтезираме до 10-те най-важни:

 

1. Не позволявайте печеливша сделка да се обърне в губеща

Трйдърите отделят много време и много усилия да намерят най-добрите нива на вход в сделка. За съжаление, отделят прекалено малко време да решат къде ще са нивата на изход.

Стратегията за изход е също много важна – тя трябва да следва важни нива, на които евентуално да се поставят целите за изход.

Един от най-честите феномени на Forex пазара е този, когато трейдърите видят, че дадена сделка е в положителна територия е да махнат стопа. В повече случаи пазара обръща посоката и трейдърите губят много повече от колкото първоначално са предполагали. Целта на стоповете е да ограничи загубата и да ограничи високият риск, ако пазара обърне.

Това, което може да направят трейдърите, който търсят големите печалби е да приемат “малка печалба“ – стоп на нулата, който им запазва капитала.

 

2. Рационалността е доходоносна, емоционалността е пагубна

Може би най-големите грешки правени от трейдърите са  да позволят на емоциите им да взимат решения. Търговията трябва да бъде професия и дългосрочно ориентиран бизнес със солидна основа.

 

3. Никога не рискувайте повече от 2-3% от капиталът ви в една сделка

Това правило е изключително трудно за дневните търговци или спекуланти, които имат малки сметки, но залагат голяма част от капитала си.

 

4. Мислете фундаментално, влизайте на основа на техническият анализ

Отричането на един от двата анализа е безсмислено, трябва да търсите повече потвърждения за влизане в позиция –вие можете да постигнете синергия, като комбинирате двата анализа.

 

5. Не използвайте максимален маржин

Брокерите са в бизнеса на маржина и колкото повече ви предлагат, толкова по-богати стават те. Използването на голямо финансов лост, в дългосрочен план може да е пагубно за вас – можете да имате 100 печеливши сделки, но 101-та да фалира вашата сметка.

 

6. Да познаете посоката на движението, но да влезете ранно

Трейдърите често хващат бъдещото ценово движение, но заради липсата на търпение, често губят.

 

7. Има разлика межди допълване на капитал в позиция и усредняване на загуба

Усредняването на позиция, която е срещу вас в голяма част от случаите е равно на фалит. По-добре е да се научите да допълвате, когато сте разбрали посоката на движението.

 

8. Това, което е оптимално, никога не се случва

Вашата цел е да излезете на точното ниво на Фибоначи, но за жалост това не винаги се случва, пазара обръща на няколко пипса от вашата цел. Трябва да запомните няма 100% гаранция на пазара.

 

9. Риска може да бъде калкулиран, но печалбата да е неочаквана

Ясно е къде трябва да се постави стопа, но целта не винаги е ясна – много неща биха натежали срещу вашата цел. Пазара е динамичен и вие трябва да можете да отговорите на тази динамика.

 

10. Не търсете извинения, учете се от грешките ви

Трейдърите често имат тенденцията да си намират различни оправдания и извинения за грешките си. Разликата между успешният и неуспешният трейдър се крие в грешките – успешният трейдър се учи от грешките си, неуспешният проявя креативност в извиненията си.

 

Етикети:, , , , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>