8 сигнала показващи наличието на балон

В следващите редове съм си поставил за цел да опиша 8-те сигнали показващи с наличието на балон. Всеки инвеститор трябва да внимава за следните сигнали:

 

Сигнал № 1: Всички са бичо настроени

Нивото на оптимизмът е на исторически нива.

 
Сигнал № 2: Волатилността е мъртва

Кога за последно погледнахте VIX – индекса на колебанията?

 

Сигнал № 3: Лошите новини се игнорират от инвеститорите

Цената продължава възходящото си движение игнорирайки лоши данни, които при равни други условия биха довели до сериозен спад.

 

Сигнал № 4: Анализаторите не могат да формират и един мечи аргумент

Когато над 90% от анализаторите очакват движението да продължи нагоре, то това е ясен сигнал, че балона започва силно да се надува.

 

Сигнал № 5: Оценяването и перспективите сериозно се отклоняват от дългосрочните средни

Балонът на недвижимите имоти е типичен пример. Оценките на недвижимите имоти сериозно се разминаваха от реалната стойност. Това, което правят анализаторите е да екстраполират минал ръст и да дисконтират нереални бъдещи ползи. Десетилетия на ред конвенционалната мъдрост определеше един имот да струва между 2 до 3 годишни заплати. Когато хората започнаха да спекулират и да купуват няколко имота чрез кредит, то това беше ясен знак, че има балон и той е на път да се спука.

 

Сигнал № 6: Анализаторите започват да правят прогнози за огромен растеж

Това е допълнение на знак № 4 и 5, анализаторите очакват цената да прави нови и нови върхове, това е следствие на тотално откъсване от реалността и фундаментите на пазара.

 

Сигнал № 7: Всички дори и вашите близки и познати, са станали тесни инвестиционни експерти в даденият инвестиционен клас актив

През 1999 година много хора напускаха работата си и ставаха дневни търговци или през 2005 година брокери на недвижими имоти. Когато настъпи момента, в който правенето на пари става толкова лесно, че аматьорите напускат работата и започват да правят реални пари, конкурирайки се с професионалистите. Когато таксиметровият шофьор ви говори с колко процента е нараснал портфейла му и когато вашите познати и близки ви агитират да купувате, то тогава е очевадно наличието на балон. Когато маса от некомпетентни, аматьори и лаици започне да тръби, колко лесно се правят пари и да ви убеждават, че това е най-добрата и сигурна инвестиция, това е ясен сигнал, че балона е толкова надут, че всеки момент може да се спука.

 

Сигнал № 8: Този път е различно

В последният етап на всеки балон масата е приела, че нещата са се променили и този път е различно. Масата приема, че текущите условията и обстоятелствата нямат нищо общо с миналите. Така те се успокояват и оправдават нереално високите цени.

Когато някой зададе въпрос, дали текущо пазара не прилича много прилича на еди си кой балон и получи отговор, че сега нещата са различни – икономиката е различна, технологията е различна, пазарите са различни или че времената са различни, то това е ясен сигнал за наличие на балон.

 

Етикети:, , , , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>