FАО са в очакване на добра реколта

Организацията за земеделие и храни (FAO) към ООН, прогнозира по-добра реколта на  зърнените култури. Повод за оптимизма на организацията са по-добрите климатични условия и обилните валежи в началото на годината.

 

В техния анализ, ако няма сериозни изменения на времето се очаква добив от 695 мил. тона с 5,4% повече от миналата година, това прави с 6 тона по малко от рекордния добив през 2011 година.

 

Според FAO таз годишния добив на царевица ще е 960 милиона тона, това ще е ръст от близо 10% спрямо добив от миналата година. Този ръст се обуславя с рекордно заетия брой обработваеми площи от 1936 в САЩ. Друг фактор за ръста, е че тази година не се очаква такава суша каквото през миналата.

 

Индия и Индонезия също разширяват своите площи и добива на ориз се очаква да бъде близо 497,7 милиона тона.

 

Тези позитивни очаквания оказват сериозно влияние на цените и търговията на световните пазари – ценовите равнища са на нивото от 2006 година. Спрямо коментар от Институт за пазарна икономика (ИПИ), цената пшеница е достигнало ниво от 400 лв за тон или с 4.8% спад спрямо Март месец. Още по-голям е спада при царевицата от около 10% и цената и се движи около 360 лв за тон.

 

Спрямо котировките а Софийската стокова борса, става ясно че цените на пшеницата и царевицата се задържат на тези ниво, но има разминаване между търсенето и предлагането, в полза на търсенето.

Етикети:, ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>