Pimco залага сериозно на долара

Pimco, най-големият облигационен фонд е увеличил позицията си в американските ценни книжа, до най-високото ниво за тази година, показва данните на ФЕД, цитирано от CNBC.

 

Фондът, който разполага с активи на стойност около 230 милиарда и начело на който е инвеститора Бил Грос, увеличи дела си на американските ДЦК до 39 на сто спрямо 33% месец по рано.

 

Това ребалансиране се прави на малки стъпки, за да не се изкриви пазара, като размерът на покупките на долари говори за инвестиция с поне средносрочен хоризонт. През май Грос писа до инвеститорите на Pimco, че държавните облигации “са по-добра алтернатива на парите в брой. Тези думи звучат странно на фона на това, че заради нулевите лихвени нива на Фед, цената на американските ДЦК е твърдене ниска и измерена спрямо инфлацията, доходността става отрицателна.

 

Наистина централната банка на САЩ изкупува всеки месец американски ДЦК на стойност 40 млрд. долара и така възвращаемостта на книжата остава висока, за което допринасят и покупките от страна на големите чуждестранни централни банки.

 

Но тази конюнктура на пазара носи и висок риск. В момента облигациите са скъпи и с отрицателна доходност и всяко сътресение или решение за ограничаване покупките на централните банки може да доведе до сериозни загуби за инвеститорите.

 

Очевидно Грос залага на решението на Японската централна банка да поддържа йената евтина срещу долара.

Етикети:, , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>