Relative Strength Index – Индекс на Относителна сила

Relative Strength Index или Индекс на Относителна сила за по кратко RSI e технически индикатор използван за анализирането на финансовите пазари. RSI е създаден от J. Welles Wilder и е официално е публикуван през 1978 година в книгата на Wilder.

 

RSI е инерционен осицлатор, който измерва скоростта и магнитута на ценовото движение. RSI е добър инструмент, който показва свръх покупни или свръх продажни условия, също така показва и дивергенция – раззинването на цената с индикатора.

 

RSI най-често се ползва със стойност от 14 дневен период, като границите на индикатора са между 0 и 100. Когато RSI е над 70 се счита тренда за за свръх продаден, а когато е под 30 се счита за свръх продаден.

 

Relative Strength Index – Индекс на Относителна сила

 

RSI се изчислява по следната форумула:

RSI=100-100/1+RS

RS = средно повишение / средно понижение

RSI дава индикация при кръстосване и дивергиране(раззинване)

 

Кръстосване се счита, когато RSI мине едно от нива 30 или 70, ако RSI мине от долу нагоре нивото 30 то дава индикация за покачване на цена.

 

Разминаване се получава когато цената прави по-високи върхове, а RSI прави по-ниски – това е индикация за продажба. Обратно, ако цената прави по-ниски дъна, а RSI по-високи това е сигнал за покупка.

 

Етикети:, , , , , ,

Коментари

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>